Almere meet water op straat
Water op straat kan erg vervelend zijn. Soms blijven plassen lang liggen en hinderen voorbijgangers. De gemeente wil hier graag wat aan doen. Daar hebben we informatie voor nodig, vooral over de hoeveelheid regen, lokale buien en de plekken waar water blijft liggen na een flinke regenbui. In dit onderzoek meet je via een regenmeter de lokale buien en grote waterplassen op straat.
In dit onderzoek breng je het volgende in kaart:
- Regen meten: De hoeveelheid neerslag wordt in heel Nederland bij vaste weerstations geregistreerd. Toch kunnen buien zeer lokaal zijn en geven de gegevens van de weerstations de neerslag in Almere onvoldoende weer. Door op veel plekken in Almere de regenval te meten krijgen we meer inzicht in de lokale buien.
- Water op straat meten: Als bij hevige regen een korte tijd water op straat blijft staan is dat vervelend, maar dat kan niet worden voorkomen. Wel is het de bedoeling dat het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Ook bij ‘normale’ regenval is het niet de bedoeling dat er grote, diepe plassen op straat blijven staan. Voor dit onderzoek vragen we om te registreren waar, wanneer en hoe lang dat duurt.
Meld je hier aan voor dit onderzoek! Of bekijk alvast de instructievideo’s hier.

– interview met ambassadeur Maria Rus –
Meedoen met Almere mee water op straat
“Je gaat zelf meten hoeveel water er valt”
“Wat ik zo mooi vind aan Almere is dat het water, de natuur en de stad met elkaar verweven zijn. Als je een vaartocht gaat maken, ben je zo in prachtig groene natuur en vergeet je bijna dat de stad op een steenworp afstand ligt. Daar ben ik echt van onder de indruk.” Aan het woord is Maria Rus, technisch beheer adviseur riolering en water van de gemeente Almere. Maria is ambassadeur van Almere meet water op straat, een van de drie deelprojecten van het Citizen Science project Almere meet water.
“Maar we hebben niet alleen te maken met dat prachtige natuurlijke water. Het gaat steeds vaker hard regenen. Dat betekent dat er soms water op straat blijft staan. Om een idee te hebben over waar water op straat te verwachten is, werken we met een model dat is gebaseerd op alles wat we weten. Maar kloppen die gegevens ook? Buien kunnen enorm lokaal vallen en we kunnen niet alles in kaart brengen. De mensen die het beste weten wat er speelt in de stad, zijn de bewoners. Zij weten ook waar het water blijft staan. Op die plek vlakbij de school waar ze hun kinderen naartoe brengen bijvoorbeeld. Ze herinneren zich dat misschien, omdat ze als het flink geregend heeft hun voeten op moeten tillen bij het fietsen om droge voeten te houden. Misschien moesten de kinderen wel lachen om het opspattende water. We willen als gemeente graag weten waar het water blijft staan, hoe lang en of mensen hier last van hebben. Als we weten waar de knelpunten zitten, kunnen we kijken of we ze op kunnen lossen. Maar we zullen ook het gesprek samen aan moeten gaan over wat we acceptabel vinden. Want misschien is die ene plas bij die school inderdaad niet zo erg. Na een uurtje is hij wel weg. Maar als het water schade dreigt te veroorzaken heb je natuurlijk een ander verhaal. Om dat gesprek samen te voeren, hebben we zoveel mogelijk informatie nodig. Daarom gaan we samen aan de slag met Almere meet water op straat.”
Hoewel Maria zelf niet in Almere woont – ze houdt nu eenmaal meer van de architectuur van begin vorige eeuw – kan ze niet wachten om aan de slag te gaan met dit Citizen Science project. “Superleuk toch om echt op het water te gaan letten? Ik doe dat beroepsmatig natuurlijk al. Maar met het project ga je zelf ook echt meten hoeveel regen er valt door van een frisdrankfles een regenmeter te maken en door foto’s te maken van ondergelopen straten of fietspaden. Ook ga je met een liniaal meten hoe diep bepaalde plassen zijn na een regenbui. Die informatie delen we vervolgens met elkaar op www.localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater. Het is de bedoeling dat 500 mensen mee gaan doen aan dit deelproject. Daarmee kunnen we veel nuttige informatie verzamelen. Maar ik denk vooral ook dat het leuk is om mee te doen, om zelf te leren hoeveel water er nu eigenlijk uit de lucht komt zetten en je af te vragen, als je ergens een plas ziet liggen, of dat erg is of misschien wel niet. We leven met water. Erover leren maakt dat alleen maar leuker.”
Maria begon na haar studie civiele techniek in Twente met een baan bij de gemeente Almere. Daarna werkte ze 11 jaar bij een adviesbureau op het gebied van stedelijk waterbeheer. Maar sinds twee jaar is ze weer terug bij de gemeente. “Het is een mooie, innovatieve gemeente, waar veel gebeurt. Ik kan hier echt iets betekenen. Ik sta zelf aan het roer en kan projecten oppakken, die ik van begin tot eind meemaak. Een van die projecten is Almere meet water. Daar ben ik natuurlijk maar een van de vele betrokkenen, maar het is gaaf daarover mee te mogen denken en aan mee te mogen doen. Ik vind het leuk ambassadeur te zijn van het deelproject Almere meet water op straat, want daar ligt natuurlijk mijn kennis en kunde. Die kennis ga ik delen op www.localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater, maar ik hoop ook vooral te leren van alle onderzoeken die de inwoners van Almere gaan doen. Ik ben heel benieuwd naar alle uitkomsten.”