Almere meet waterkwaliteit
Dit onderzoek bekijkt wat stand van het water. Is het vervuild, of juist heel schoon? Door middel van 5 experimenten breng je dit in beeld.
Dit zijn de volgende onderdelen die we in kaart gaan brengen:
- Doorzichtexperiment: Met dit experiment meet je hoe diep je het water in kunt kijken met behulp van een doorzichtschijf. De diepte waarop de schijf niet meer te zien is, vertelt iets over de troebelheid van het water, dat veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld algen of kleine gronddeeltjes.
- Temperatuurexperiment: Met dit experiment meet je de temperatuur van het water. Bij een hogere temperatuur groeien de meeste algen goed, maar is de hoeveelheid zuurstof voor vissen vaak lager dan in koud water.
- E. Coli-experiment: Met dit experiment onderzoek je het aantal E. coli-bacteriën in het water. E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen en dus ook in ontlasting. E. coli wordt wereldwijd gebruikt als een indicator voor het aantal ziekteverwekkende bacteriën in het water.
- Ammoniumexperiment: Met dit experiment meet je de concentratie van opgelost ammonium in het water. Ammonium is een voedingsstof voor planten en algen. Grote hoeveelheden ammonium zorgen dus voor algengroei. Uiteindelijk kan dat leiden tot groen en zuurstofloos water. Ammonium komt voor in mest. Het kan dus als indicator gebruikt worden voor de aanwezigheid van overdreven veel vogelpoep, hondenpoep of rioolwater.
- Kleurexperiment: Met dit experiment bepaal je de kleur van het oppervlaktewater. Die wordt onder andere beïnvloed door de stoffen en algen die in het water aanwezig zijn.
Schrijf je hier in voor dit onderzoek! Of bekijk alvast de instructievideo’s hier.

–interview met ambassadeur Bas van der Zaan–
Meer leren over de zichtbare én onzichtbare waterwereld
“Mijn ervaring is dat mensen nieuwsgierig zijn, graag nieuwe dingen willen leren. Dat heb ik zelf heel sterk.” Da’s vermoedelijk ook logisch voor een wetenschapper. Maar Bas van der Zaan, microbioloog bij kennisinstituut Deltares, heeft dat ook opgemerkt bij de deelnemers aan eerdere citizen science projecten. “Mensen die meedoen vinden het leuk nieuwe dingen te horen en te leren. En ik vind het leuk die kennis over te brengen.” Een mooie combinatie dus en reden voor Bas om met plezier het ambassadeurschap voor Almere meet waterkwaliteit op zich te nemen. Dit is een van drie deelprojecten van het citizen science project Almere meet water.
“Met Almere meet waterkwaliteit werken we samen met de inwoners van Almere aan waterkwaliteit. Onder meer door de kennis te vergroten over wat er in het water zit. Mensen denken bijvoorbeeld vaak dat de waterkwaliteit wel goed zal zijn als ze ergens veel watervogels zien. Maar dat is niet per definitie waar. Die vogels poepen namelijk in dat water. Als je gaat zwemmen op een plek waar een grote kolonie ganzen zwemt en je krijgt water binnen, kun je daar diarree van krijgen.”
“Mensen melden het nu natuurlijk ook wel als er zich ergens een probleem voordoet met de waterkwaliteit. Maar hoe meer data je hebt, hoe betrouwbaarder de informatie. We kunnen dan ook beter in kaart brengen waar echt behoefte aan is. En als je zelf experimenten gaat doen met water en daardoor steeds meer leert over waterkwaliteit, kun je ook eenvoudiger zelf beslissingen nemen over ergens wel of niet gaan zwemmen bijvoorbeeld. Het is immers niet per definitie zo dat water dat er helder uitziet geschikt is om in te zwemmen. Micro-organismen in het water hebben allerlei verschillende functies. Veel ervan hebben een belangrijke positieve functie, maar blauwalg of de poepbacteriën kunnen mensen en dieren ziek maken. Blauwalg is vaak zichtbaar als drijflaag, maar voor veel andere ziekteverwekkers geldt dat niet. Het is natuurlijk wél mogelijk om te meten hoeveel van de poepbacteriën E. coli er in het water zit en dat is nu precies één van de onderzoeken die je kunt gaan doen als je meedoet aan Almere meet waterkwaliteit.
Door mee te doen met het onderzoek, werk je mee aan wetenschappelijk onderzoek, krijg je beter inzicht in het watersysteem, lever je een bijdrage aan een nog mooiere waterstad en help je met het zoeken en creëren van oplossingen van eventuele problemen. Maar – en natuurlijk zeg ik dat als wetenschapper – het is vooral ontzettend leuk om experimenten uit te voeren. Mijn mooiste werkdagen zijn toch als ik zelf langs de waterkant loop en me mag verdiepen in alles wat daar in het water gebeurt: zichtbaar en onzichtbaar. Je zult mij dus ook zeker langs de waterkant in Almere kunnen tegenkomen de komende maanden. En mijn ervaringen en kennis deel ik natuurlijk op deze website.”