Heeft hevige regenval ook invloed op de waterkwaliteit?

De komende dagen regent het veel in Almere. Als er veel regen valt worden sloten, kanalen, vijvers, plassen, meren en andere oppervlaktewateren extra gevuld. Regenwater is heel schoon. Toch heeft veel regen in een korte tijd vaak een negatief effect op de waterkwaliteit.  Hoe zit dat?

Vaak ziet het water er na veel regen een paar dagen lang wat troebel uit. Harde regen zorgt ervoor dat slibdeeltjes op de bodem los komen en naar boven wervelen. Omdat ze heel klein en licht zijn, duurt het soms een tijdje voordat ze weer naar de bodem zijn gezonken. In de tussentijd is de lichtinval in het water minder en krijgen alleen de waterplanten bovenin of bovenop het water voldoende licht. Bovendien kunnen dode plantenresten of andere voedingsstoffen van de bodem weer als voedsel beschikbaar komen.  Dat kan de groei van planten, maar ook algen in het water stimuleren.

Hevige regenval kan daarnaast ook rotzooi van de straat of de waterkant het water in spoelen. En dat geldt niet alleen voor afval, maar ook voor hondenpoep en vogelpoep. Ziekteverwekkende bacteriën uit de poep kunnen het water een aantal dagen minder geschikt maken om in te zwemmen.

Kortom, de eerste dagen na hevige regenval zijn reuze interessant voor het meten van de waterkwaliteit. Is die inderdaad anders dan voor de regenbui? Hoe snel herstelt het zich? En zijn er plekken in de stad die sterk worden beïnvloed door regenval en andere niet?

– bericht van onze ambassadeur en microbioloog van Deltares Bas van der Zaan –