Almeerderstrand: smakelijk water en schuimkoppen

Onze microbioloog en ambassadeur Bas van der Zaan merkt interessante zaken op tijdens ons laatste bezoek aan het Almeerderstrand op 20 augustus.

Zo zien we in de ochtend een grote trekker die het zand omwoelt. Dat is om te voorkomen dat er planten groeien in de vruchtbare grond. De ligweide lijkt zo meer op een echt strand aan zee. Zo wordt het ook ervaren: deelnemers denken zelfs ‘zeewier’ te spotten in het water, maar omdat het Almeerderstrand aan een meer ligt, is dat natuurlijk niet zo. Meestal gaat het om fonteinkruid of andere waterplanten.

Voedingsrijk zand
Dat er veel voeding in het zand zit, ziet Bas meteen aan het donkergrijze zand dat hier en daar te zien is. Sulfaat-reducerende bacteriën, die leven van organisch materiaal, laten hier donkergrijze sulfietverbindingen achter. Let er maar eens op als je op het strand bent en ruik er eens aan. Lekker ruikt het niet. Het is eerder een lichte geur van rotte eieren.

Witte schuimvlokken
Wat ook opvalt zijn de witte schuimvlokken die zijn aangespoeld. Het lijkt op zeepsop, maar het zijn eigenlijk opgeklopte eiwitten. Deze eiwitten komen vrij als eencellige algen doodgaan. De golven kloppen ze op tot schuimvlokken. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel wat gaan stinken als het zich in grote hoeveelheden op de oever verzamelt. Gelukkig is dat bij het Almeerderstrand niet het geval.

Metingen
Er zijn uiteraard ook flink wat metingen uitgevoerd. Het meest opvallend zijn de temperatuurverschillen: in een slootje achter de parkeerplaats is die het laagst, namelijk 19 graden. Dat verwacht je in eerste instantie niet in een ondiep slootje, maar het komt waarschijnlijk door het koudere grondwater. In een poeltje bij het strand wordt de hoogste temperatuur gemeten (22 graden). Dat is dan wel weer naar verwachting.

Ook wordt er op alle plekken een kleine hoeveelheid nitraat en nitriet, maar geen ammonium gevonden. Een aanwijzing dat het natuurlijke proces van de stikstofkringloop goed werkt. Uit dode plantenresten komt namelijk ammonium vrij, maar dat wordt door bacteriën via nitriet omgezet tot nitraat, wat weer door de planten wordt opgenomen.

Lekkerder dan drinkwater
Het is ook de laatste keer dat de Watertransformator op het strand staat. Dappere kinderen die in de machine plaats durven nemen, waarderen vooral de smaak van het live gefilterde water. De ene vindt het even lekker als kraanwater, de ander zelfs lekkerder!

Kom ook naar Rolling Nature
De volgende activiteit waar we samen gaan meten vindt plaats op het festival Rolling Nature bij Stad & Natuur Almere op de Kemphaan op zondag 8 september.