Watercafé gemist? Bas van der Zaan blikt terug.

Afgelopen woensdag raakten deelnemers tijdens het Watercafé volop in gesprek met elkaar en met het projectteam. Ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit, Bas van der Zaan, blikt terug: “Tijdens een kort interview met enkele enthousiaste deelnemers werd snel duidelijk dat zij vooral zijn gaan deelnemen aan het project omdat ze nieuwsgierig zijn naar het water en met het meedoen kunnen bijdragen aan beter inzicht over het water in Almere. In de quiz die we speelden leek in eerste instantie Dagmar snel op weg om de digitale regenmeter te gaan winnen: ze heeft veel metingen gedaan en weet veel van het project. Op het laatst werd het toch nog spannend. Toch werd Dagmar de gelukkige winnaar van de digitale regenmeter.”

Ook Omroep Flevoland was erbij: bekijk hier hun reportage.

“In de aanloop naar het Watercafé was het een flinke kluif om alle meetgegevens goed op een rijtje te zetten en daar een overzicht van te maken. Tegelijkertijd was het mooi om te merken hoeveel we samen te weten zijn gekomen de afgelopen maanden. Wat was het leuk om het overzicht van de resultaten met jullie te kunnen delen tijdens het Watercafé. Het project heeft vooralsnog een aantal heel concrete uitkomsten, namelijk:

  1. dat de meeste deelnemers heel tevreden zijn over het water in Almere;
  2. dat met name rondom het centrum grote regenbuien tot overlast leiden, en
  3. dat er piekmomenten zijn waarop er teveel E.coli (poep) bacteriën in het water kunnen voorkomen.

Bij de rondetafelgesprekken stonden en zaten we rondom een grote kaart van Almere en kon iedereen aangeven wat volgens hen belangrijk is in de stad. Ook kwamen er goede tips voor aanpassingen aan het project, mochten we er volgend jaar mee door gaan. Bijvoorbeeld dat de rol van scholen en studenten in het project kan worden uitgebreid. En ook dat het interessant kan zijn om blauwalg en andere probleemorganismen in kaart te brengen. Al met al een heel leuke avond waarin kennis en ervaringen werden uitgewisseld.”