Nieuws
Lees hier de nieuwste, maar ook oudere nieuwsberichten van Almere meet water.
Nog vrijwilligers gezocht! Doe je mee?
Op 16 mei 2022 gaat ‘Almere meet water’ weer van start! Een groep studenten van het Aeres MBO begint dan met het monitoren van de waterkwaliteit van elf verschillende buitenzwemlocaties in Almere.
De studenten doen tot oktober 2022 wekelijks metingen naar de waterkwaliteit en doen dit steeds op dezelfde locatie. Zo krijgen we dit jaar zicht op de ontwikkeling van de waterkwaliteit over langere periodes.
We zoeken vrijwilligers
Omdat de studenten in de zomervakantie de waterkwaliteit niet meten, zijn we op zoek naar een aantal vrijwilligers. Deze vrijwilligers kunnen in deze periode de metingen doorzetten. Na de zomervakantie pakt een nieuwe groep studenten van Aeres het stokje over. Zo monitoren we de waterkwaliteit tijdens het hele zwemseizoen. De resultaten geven extra inzicht over de ontwikkeling van de waterkwaliteit. Zo kunnen we zien hoe schoon het zwemwater in Almere is.
We meten dit jaar op deze locaties (zie ook op het kaartje):
- Noorderplassenstrand
- Leeghwaterplas
- Lumièrestrand
- Fantasiestrand
- Stedenwijkstrand
- Beatrixpromenade
- Lage Vaart
- Fluittocht
- Roeivereniging Pampus
- Zwemstrand
- Almeerderstrand
Help je deze zomer mee?
Dat is erg fijn! We vragen dan van je om 2x per week een meting te doen op één van de bovenstaande meetlocaties. Je krijgt hiervoor een Waterbox, waarbij je onder andere E.Coli, de watertemperatuur en de doorzicht meet. Je verricht deze metingen in de periode van 1 juli t/m 1 september, maar langer mag natuurlijk ook! Je kan ook een gedeelte van deze periode metingen verrichten, omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Geen probleem, geef je op.
Opgeven kan door een mailtje te sturen naar projectcoördinator Maaike van Wingerden (mvwingerden@almere.nl). Doe dit uiterlijk voor 17 juni en zet in je mail:
- op welke meetlocatie je graag zou willen meten;
- welke periode je kan meten, en;
- het telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken.
We kijken ontzettend uit naar deze nieuwe editie van Almere meet water!
Hartelijke groet,
Maaike van Wingerden,
namens Team Almere meet water
De Natta Krant is uit!
Tweejaarlijks verschijnt de Natte Krant, vol met informatie over het water in Almere. Klik hier om de digitale krant te lezen. Deze editie staat er ook een stukje in over het vervolg van ons project!
Studenten monitoren kwaliteit van zwemwater in Almere
Een groep studenten van Aeres MBO is op woensdag 12 mei gestart met het monitoren van de waterkwaliteit op elf verschillende zwemlocaties in Almere. In het project ‘Almere Meet Water’ werkt de gemeente Almere samen met Stad & Natuur en de studenten om de waterkwaliteit wekelijks in kaart te brengen. De start van dit project valt niet zomaar in deze periode, het is namelijk van 1 t/m 16 mei de Week van Ons Water.

Op woensdag 12 mei was de officiële start van de onderzoeksperiode. De studenten zijn gestart bij de meetlocatie op het Stedenwijkstrand. Studenten van Aeres doen tot oktober wekelijks metingen naar de waterkwaliteit, afgezien van de zomervakantie. Bij waterkwaliteit spelen micro-organismen een belangrijke rol. Veel van deze organismen zijn positief, ze houden het water gezond en ruimen andere organismen op. Bij de metingen kunnen de studenten ook andere organismen vinden zoals blauwalg en E.Coli-bacterie. Dat zijn organismen die mensen en dieren ziek kunnen maken.
Wanneer de studenten in de zomervakantie niet meten, wordt de monitoring overgenomen door vrijwilligers uit heel Almere die al eerder hebben meegedaan aan de onderzoeken van ‘Almere Meet water’ de afgelopen jaren. Na de zomervakantie pakt een nieuwe groep studenten van Aeres het stokje weer over. Zo wordt gezorgd dat het gehele zwemseizoen de waterkwaliteit gemonitord wordt. Met de resultaten wordt extra inzicht gekregen in de ontwikkeling van de waterkwaliteit, om zo te zien of het in deze periode ook daadwerkelijk ‘schoon’ water is waar gezwommen kan worden.
Naast studenten van Aeres en vrijwilligers gaat er binnenkort ook een klas van Scholengemeenschap de Meergronden aan de slag op de meetlocatie Strandhaven.
Wil je meer weten over ‘Almere Meet Water’ of ben je benieuwd naar de meetresultaten op de 11 verschillende locaties? Kijk dan op www.almeremeetwater.nl/kaart.
Almere meet water 2021 van start!
Na een succesvolle eerste editie in 2019 gaan we in 2021 specifieker metingen verrichten. Bekijk hier de resultaten uit 2019, die in de Natte Krant werden gepubliceerd. Vanaf mei 2021 gaan we verder met het meten van de waterkwaliteit. Wegens Corona doen we dit met een kleine groep enthousiaste meters, op specifieke locaties die in de vorige editie (2019) door de bewoners van Almere werden aangegeven als zwemlocaties. We zijn vooral benieuwd hoe de waterkwaliteit zich gedraagt over een langere periode.
We zoeken nog vrijwilligers die een langere periode minstens 1 keer per week de waterkwaliteit op een specifieke locatie in kaart willen brengen. Voornamelijk zoeken we naar vrijwilligers die dit willen doen in de zomervakantieperiode van juli en augustus.
Evaluatie online en aanmelden evaluatiebijeenkomst
Dank voor al de metingen die ingevoerd zijn de afgelopen periode! We zijn benieuwd wat jullie van het project Almere meet water vonden. Wat werkte er goed, en wat minder? Welke elementen van het onderzoek vond je belangrijk en wat zouden we nog kunnen toevoegen? En we willen ook graag weten hoe je gedrag of visie op het water in Almere is veranderd gedurende het project.
Vul het evaluatieformulier hier in, en laat het ons weten! Het invullen duurt nog geen 5 minuten. De resultaten van de evaluatie worden meegenomen in de nieuwe digitale editie van de Natte Krant. Deadline voor het invullen is 20 november.
Bij voorbaat dank voor het invullen!
Evaluatiebijeenkomst
Naast het invullen van het evaluatieformulier op de website kun je je ook aanmelden voor een evaluatiebijeenkomst die zal plaatsvinden op 26 november van 19.30 – 21.00 uur. We zoeken daarvoor 5 tot 8 actieve deelnemers die het leuk vinden om wat verder door te denken over hoe we dit soort ‘citizen science’ projecten kunnen verbeteren. Praat je daar graag over mee? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater.
Op naar de eindsprint!
Nuttig data
Watercafé gemist? Bas van der Zaan blikt terug.
Afgelopen woensdag raakten deelnemers tijdens het Watercafé volop in gesprek met elkaar en met het projectteam. Ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit, Bas van der Zaan, blikt terug: “Tijdens een kort interview met enkele enthousiaste deelnemers werd snel duidelijk dat zij vooral zijn gaan deelnemen aan het project omdat ze nieuwsgierig zijn naar het water en met het meedoen kunnen bijdragen aan beter inzicht over het water in Almere. In de quiz die we speelden leek in eerste instantie Dagmar snel op weg om de digitale regenmeter te gaan winnen: ze heeft veel metingen gedaan en weet veel van het project. Op het laatst werd het toch nog spannend. Toch werd Dagmar de gelukkige winnaar van de digitale regenmeter.”
Ook Omroep Flevoland was erbij: bekijk hier hun reportage.
“In de aanloop naar het Watercafé was het een flinke kluif om alle meetgegevens goed op een rijtje te zetten en daar een overzicht van te maken. Tegelijkertijd was het mooi om te merken hoeveel we samen te weten zijn gekomen de afgelopen maanden. Wat was het leuk om het overzicht van de resultaten met jullie te kunnen delen tijdens het Watercafé. Het project heeft vooralsnog een aantal heel concrete uitkomsten, namelijk:
- dat de meeste deelnemers heel tevreden zijn over het water in Almere;
- dat met name rondom het centrum grote regenbuien tot overlast leiden, en
- dat er piekmomenten zijn waarop er teveel E.coli (poep) bacteriën in het water kunnen voorkomen.
Bij de rondetafelgesprekken stonden en zaten we rondom een grote kaart van Almere en kon iedereen aangeven wat volgens hen belangrijk is in de stad. Ook kwamen er goede tips voor aanpassingen aan het project, mochten we er volgend jaar mee door gaan. Bijvoorbeeld dat de rol van scholen en studenten in het project kan worden uitgebreid. En ook dat het interessant kan zijn om blauwalg en andere probleemorganismen in kaart te brengen. Al met al een heel leuke avond waarin kennis en ervaringen werden uitgewisseld.”
De nieuwe Natte Krant is uit!
Speciaal voor de Week van Ons Water hebben we een nieuwe editie van ‘De Natte Krant’ uitgebracht. De krant bevat tal van weetjes en informatie over het beheer van het water in onze stad. Een greep uit de inhoud:
- Tijd voor onderzoek na twee extreem droge zomers
- Watermetingen van inwoners leveren schat aan informatie op
- Zonder gemalen zou Almere niet bestaan
Lees de digitale Natte Krant direct online, of neem gratis een papieren krant mee bij een locatie in de stad.
Zien we je woensdag in het watercafé?
Waar is het water het schoonst? Waar is het water troebel en waarom? Zijn er zilverreigers gespot?
Aanstaande woensdag ben je vanaf 19.00 uur van harte welkom in het watercafé van Almere meet water. Het programma start om 19.30 uur. We hebben een gevarieerd programma met interviews, een quiz en een presentatie over de eerste resultaten. Tijdens ronde tafelgesprekken bespreken we graag jouw ervaringen met Almere meet water. Wat vond jij van het meedoen? Wat viel op, wat vond je het leukst? We horen natuurlijk ook graag wat er beter had gekund. Leer, luister en praat mee.
Datum en tijd: Woensdag 16 oktober van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19 uur)
Locatie: KAF, Esplanade 10, 1315 TA Almere
Let op: er zijn werkzaamheden rondom het KAF – zie routebeschrijving onderaan deze mail. Of download hem hier.
Deelnemer Jacqueline winnaar Win een Ton-actie van augustus
Jacqueline is met pensioen. Ze woont in de Eilandenbuurt en geniet ervan om buiten te zijn. “Ik tel een aantal maanden vogels voor het Sovon. Dit project kan ik er prima bij doen. Ik heb me opgegeven voor Almere meet water op straat – hoewel die naam de lading niet helemaal dekt. Want ik meet vooral de regen in mijn tuin. Het is wel belangrijk die watermeter op een goede open plek te zetten. Niet in de buurt van een afdakje ofzo. Anders kloppen de metingen immers niet. Ik vind het een leuk gezicht; die meter in de tuin. Water op straat heb ik ook wel twee keer gemeten, maar als het hard regent ga ik ook niet op pad om te kijken of er op andere plekken dan bij mij in de buurt plassen te vinden zijn.”
“Het leuke aan het meedoen vind ik dat ik nu nog meer let op de regenval. Het is natuurlijk bekend dat het vrij droog is en omdat ik een tuin heb, ben ik altijd blij met een regenbui. Toen ik hoorde dat ik een regenton had gewonnen, dacht ik eerst dat er geen plaats voor was in mijn tuin. Maar ik had niet goed genoeg gekeken. Hij past perfect in het enige hoekje waar geen planten staan. Fijn om extra water op te kunnen vangen voor de planten. En ik vind het ook leuk staan.”
Op de bovenstaande foto wordt de ton bij Jacqueline in de tuin geplaatst. Op de onderstaande foto’s het eindresultaat en de watermeter in de tuin van Jacqueline.



Foto van de tuin van Jacqueline in de zomer.
Laatste kans op een ton!
De kleur van het water
Ook al zijn de waarnemingen in augustus en september niet overal op dezelfde plek gedaan, de verschuiving van kleur is wel opvallend. De oorzaak van de kleurverandering kan te maken hebben met de bloei van algen, die over zijn hoogtepunt heen is. Ook heeft het geregend, waardoor het water vaak wat troebeler is door opwerveling van de bodem.
(bovenstaande foto is van deelnemer W. Teunissen)
Veel belangstelling voor AMW tijdens Rolling Nature
Afgelopen zondag hebben zich weer nieuwe deelnemers gemeld voor Almere meet water tijdens het Rolling Nature festival op stadslandgoed De Kemphaan. Veel gezinnen met kinderen kwamen naar dit festival om zich te verdiepen in de natuur en deel te nemen aan de vele activiteiten. Je kon ín een opblaasbare bal over het water rollen of een recordtijd neerzetten op een hindernisparcours.
Ook kwamen er veel mensen langs bij onze stand, nieuwsgierig als ze waren naar dat wonderlijke apparaat De Watertransformator of omdat ze een van de mini-colleges wilden volgen. Niet alleen schreven zich nieuwe deelnemers in, er kwamen ook mensen langs die al mee doen om een praatje te maken of extra meetmateriaal op te halen.
Omroep Flevoland en 1Almere (internet TV) hebben reportages gemaakt over het festival en Almere meet water. Bovendien openden ze hun nieuwsbulletin ermee.
Almere meet water bij Kassa
Op 7 september was onze microbioloog Bas van der Zaan als expert te gast bij tv-programma ‘Kassa’ om te vertellen over het zwemwater. De ingevoerde metingen van Almere meet water, specifiek bij het Weerwater, worden ook genoemd. Vanaf minuut 1:00 is het item over zwemwater al te zien!
Klik hier om het item te bekijken.
Foto’s en data samen voor het beste resultaat
Kom je zondag ook naar Rolling Nature?
Leen wint eerste regenton met veertien metingen
Binnenkort prijkt er een mooie regenton in de tuin van Leen. Hij deed in de maand juli maar liefst veertien metingen en werd daarmee de eerste winnaar van onze regentonactie.
‘Ik ben met pensioen, maar ik werkte als chemisch analist aan de universiteit van Amsterdam. Ook toen werkte ik mee met dit soort metingen, zowel in het laboratorium als in het veld. Dan ging ik met de wetenschappers op stap. Enorm boeiend allemaal. Je leert er veel van. Erg leuk om daar nu zelf mee aan de slag te kunnen, gewoon wanneer ik er zin in heb. Al probeer ik er wel enige regelmaat in te vinden.’ Dankzij die regelmaat, is het aantal metingen van Leen waarschijnlijk hoog. Hij is van plan gewoon door te gaan met meten tot het einde van het project.
‘Ik onderzoek vooral de waterkwaliteit en bekijk hoeveel regen er valt. De waterplassen op straat hier bij mij verdwijnen zo snel, dat het weinig zin heeft die te meten. De testjes over waterkwaliteit laten leuke dingen zien, zoals de invloed van de temperatuur op de hoeveelheid e.coli bacteriën. Ik woon in Almere Poort en meet hier in de buurt op een rustig plekje. Altijd met mijn hesje aan.’ Hoewel Leen het fijn vindt zijn experimenten in alle rust uit te kunnen voeren, vond hij het toch ook leuk dat iemand hem vroeg wat hij aan doen was. ‘Kon ik even vertellen waar ik mee bezig was.’
De regenton kan Leen goed gebruiken. ‘Ik heb het idee dat er weinig buien vallen over het geheel genomen. Fijn dus om het regenwater dát er valt op te vangen voor mijn tuin.’
Win jij de volgende regenton? Hoe meer metingen je doet, hoe groter de kans dat jij de volgende winnaar bent!
3 sept: Fietstocht Water op Straat
Kom meer te weten over de gevolgen van klimaatverandering en hoe we om kunnen gaan met de effecten daarvan.
Op de fiets door Muziekwijk met onze Almere meet water op straat-expert Maria Rus.
Wat betekent de klimaatverandering voor de hoeveelheid regen die valt? Kan je eigen straat onder water komen te staan door een hoosbui? Via het project Almere meet water op straat verzamelen we gegevens om deze vragen te kunnen beantwoorden. Dinsdagavond 3 september organiseren we een meet-up over dit onderwerp. Onze expert Maria Rus, technisch beheer adviseur riolering en water van de gemeente, neemt je mee in de wereld van klimaatverandering, extreme regenval en de gevolgen voor het water op straat.
We starten met een inleiding op het Stadhuis en gaan daarna met de fiets Muziekwijk in. Daar bekijken we ter plaatse waar water op straat kan komen te staan en hoe we dat kunnen oplossen.
Iedereen is welkom!
Of je nu in Muziekwijk woont of niet, wel of niet meedoet aan Almere meet water: je bent van harte welkom als je meer wilt weten over klimaatverandering en hoe we om kunnen gaan met de effecten daarvan. Kun of wil je niet meefietsen? Dan kun je ook alleen naar het informatiehalfuurtje komen.
Graag vooraf aanmelden als je komt via info@localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater.
Praktische informatie
Datum: 3 september 19.00 – 20.30 uur
Inloop vanaf 18.45 bij het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Almere Stad.
19.00 uur: Inleiding door Maria Rus
19.30 uur: Vertrek vanaf Stadhuis per fiets naar Muziekwijk
20.30 uur: Terug bij Stadhuis en einde programma
Extra info
Check het event op Facebook of lees het interview met Maria Rus hier.
Risico op blauwalg bij warmer water
Op een aantal plekken is de laatste tijd blauwalg aangetroffen. Medewerkers van het Waterschap houden dit nauwlettend in de gaten op de zwemplekken in Almere en waarschuwen waar nodig. Blauwalgen zijn namelijk bacteriën die zogenaamde toxines uitscheiden waar mensen – en dieren – ziek van kunnen worden.
De metingen uit ons project laten zien dat de watertemperatuur in Almere al geruime tijd 20 °C of hoger is. Voor blauwalgen een ideale temperatuur om zich te kunnen vermeerderen. Eind juli liep de watertemperatuur op sommige plekken zelfs op tot ruim boven de 25 °C. We zijn benieuwd of dat tijdens de warme dagen nu weer gebeurt. Meten jullie mee?
Almeerderstrand: smakelijk water en schuimkoppen
Onze microbioloog en ambassadeur Bas van der Zaan merkt interessante zaken op tijdens ons laatste bezoek aan het Almeerderstrand op 20 augustus.
Zo zien we in de ochtend een grote trekker die het zand omwoelt. Dat is om te voorkomen dat er planten groeien in de vruchtbare grond. De ligweide lijkt zo meer op een echt strand aan zee. Zo wordt het ook ervaren: deelnemers denken zelfs ‘zeewier’ te spotten in het water, maar omdat het Almeerderstrand aan een meer ligt, is dat natuurlijk niet zo. Meestal gaat het om fonteinkruid of andere waterplanten.
Voedingsrijk zand
Dat er veel voeding in het zand zit, ziet Bas meteen aan het donkergrijze zand dat hier en daar te zien is. Sulfaat-reducerende bacteriën, die leven van organisch materiaal, laten hier donkergrijze sulfietverbindingen achter. Let er maar eens op als je op het strand bent en ruik er eens aan. Lekker ruikt het niet. Het is eerder een lichte geur van rotte eieren.
Witte schuimvlokken
Wat ook opvalt zijn de witte schuimvlokken die zijn aangespoeld. Het lijkt op zeepsop, maar het zijn eigenlijk opgeklopte eiwitten. Deze eiwitten komen vrij als eencellige algen doodgaan. De golven kloppen ze op tot schuimvlokken. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel wat gaan stinken als het zich in grote hoeveelheden op de oever verzamelt. Gelukkig is dat bij het Almeerderstrand niet het geval.
Metingen
Er zijn uiteraard ook flink wat metingen uitgevoerd. Het meest opvallend zijn de temperatuurverschillen: in een slootje achter de parkeerplaats is die het laagst, namelijk 19 graden. Dat verwacht je in eerste instantie niet in een ondiep slootje, maar het komt waarschijnlijk door het koudere grondwater. In een poeltje bij het strand wordt de hoogste temperatuur gemeten (22 graden). Dat is dan wel weer naar verwachting.
Ook wordt er op alle plekken een kleine hoeveelheid nitraat en nitriet, maar geen ammonium gevonden. Een aanwijzing dat het natuurlijke proces van de stikstofkringloop goed werkt. Uit dode plantenresten komt namelijk ammonium vrij, maar dat wordt door bacteriën via nitriet omgezet tot nitraat, wat weer door de planten wordt opgenomen.
Lekkerder dan drinkwater
Het is ook de laatste keer dat de Watertransformator op het strand staat. Dappere kinderen die in de machine plaats durven nemen, waarderen vooral de smaak van het live gefilterde water. De ene vindt het even lekker als kraanwater, de ander zelfs lekkerder!
Kom ook naar Rolling Nature
De volgende activiteit waar we samen gaan meten vindt plaats op het festival Rolling Nature bij Stad & Natuur Almere op de Kemphaan op zondag 8 september.

Kom dinsdagmiddag met ons meten aan het Almeerderstrand
Almere meet water is iedere dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 te vinden bij de Zomeractiviteiten aan het Almeerderstrand ter hoogte van Poortdok. Kom samen met ons meten, zodat we een goede indruk krijgen van de ontwikkeling in de waterkwaliteit en -beleving van deze bijzondere plek. De Watertransformator is er ook, dus ook voor kinderen is het leuk.
Meetspecial op 20 augustus
Op dinsdagmiddag 20 augustus organiseren we een meetspecial op het Almeerderstrand. Wandel mee met onze microbioloog Bas van der Zaan! Hij vertelt dan over de processen die zich in het water afspelen. Aanmelden is niet nodig. Verzamelen om 14.00 uur bij de Watertransformator.
Daarna kun je om 15.00 uur samen met kunstenaar Pavèl van Houten een massameting doen langs de kust. Hoe groter de groep is die meet, hoe interessanter de informatie die we over de plek krijgen. Dus kom allemaal langs. Ook leuk om de andere deelnemers te ontmoeten!
1.000 metingen
Ons doel met dit project is om 1.000 metingen te bereiken. Help jij ons mee? Dan maak je elke maand kans op een ton! Lees er hier alles over. Volg ons ook via Facebook of Twitter.
Win een Ton-actie
Er staan inmiddels meer dan 400 metingen op de website. Daar komt interessante informatie uit naar voren. Maar hoe meer metingen er binnenkomen, hoe meer inzicht we krijgen. Ons streven is daarom om met dit project minstens 1.000 metingen binnen te krijgen. En daar kun jij ons natuurlijk bij helpen!
Maak kans op die regenton
Doe jij veel metingen? Dan maak je kans op het winnen van een regenton. Een nuttige aanwinst voor jouw tuin. Want de zomers worden steeds warmer en droger. (Her)gebruik van regenwater wordt daarom steeds belangrijker. De deelnemer met de meeste metingen in een maand, wint de regenton. Je maakt iedere maand kans: in juli, augustus, september én oktober. Uiteraard kun je wel maar één keer winnen. Heb je geen plek voor een regenton en ken je ook niemand die dat wel heeft, dan gaat de regenton naar de volgende op de lijst.
We nemen contact met je op als je gewonnen hebt om een geschikte regenton uit te kiezen. Uiteraard leuk als je een foto opstuurt als de regenton zijn plekje in je tuin heeft gevonden.
Veel meetplezier!
Water bij jou op straat?
Er zijn weer interessante metingen ingevoerd voor water op straat, zoals bovenstaande foto van de Mangostraat, die ‘Redhat’ heeft geüpload. In Almere viel volgens de meters op 12 juli 2019 bijvoorbeeld maximaal 15 mm regen in een uur en over de hele dag maximaal 30 mm. Zo’n hoeveelheid in korte tijd komt gemiddeld iets vaker dan 1x per jaar voor. De metingen laten zien dat op drie locaties een deel van een fietspad is ondergelopen. Uit de beantwoording van de vragen en de foto’s is goed na te gaan wat de oorzaak is. Op twee plekken zijn de grasbermen namelijk te hoog waardoor het water niet weg kan stromen. En op de derde locatie is de toestroom naar de kolk geblokkeerd door asfalt van het fietspad. Nuttige informatie voor de gemeente, die de oorzaken aan kan pakken.
Almere Haven
Volgens onze gegevens van de regenradar is er in Almere Haven op 12 juli 2019 wel 34 mm in een uur gevallen. Dit komt maar 1x per 20 jaar voor! Bij zo’n bui verwachten we op meerdere plekken water op straat, omdat het regenwaterriool niet is ontworpen voor zo’n bui. We hebben voor die dag helaas geen metingen binnen gekregen uit Almere Haven. We kunnen dus nog wel wat hulp gebruiken bij het meten tijdens zware buien. Waar blijft het water staan? Wie helpt ons mee? Komend weekend worden weer flinke regenbuien verwacht, dus we hopen dat jullie met je camera in de aanslag de straat op zullen gaan. Veel meetplezier.
Alsnog meedoen?
Heb jij je opgegeven voor Almere meet waterkwaliteit of waterbeleving, maar lijkt het je toch ook leuk om water op straat te meten? Meld je dan alsnog aan! Stuur een mailtje naar info@localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater, dan voegen we het nieuwe project binnen twee dagen toe.
Bericht van onze ambassadeur Maria Rus
Zomeractiviteiten Almeerderstrand
Iedere dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 staan we met de Watertransformator en verschillende experimenten op het Almeerderstrand ter hoogte van Poortdok. Kom samen met ons meten, zodat we een goede indruk krijgen van de ontwikkeling in de waterkwaliteit en -beleving van deze bijzondere plek. In totaal houden we deze zomer 10 specifieke meetlocaties in de gaten.
Afgelopen dinsdag was de eerste meetdag en er werd, zoals je kan zien op de foto, tot diep in het water gemeten. Dat was wel een beetje koud, want het water is pas 19 graden. Volgende week dinsdag 23 juli wordt het warm, dus kom gezellig langs en help ons met het uitvoeren van de metingen.
Meet-up bij Stad&Natuur
Ongeveer 30 deelnemers en vrijwilligers kwamen gisteren samen bij Stad&Natuur voor de Meet-Up. Na een korte toelichting over de stand van het project is de groep naar buiten gegaan om met 3 waterexperts metingen te doen voor Water op straat, Waterkwaliteit en Waterbeleving. In de prachtige waterrijke omgeving van het kantoor van Stad & Natuur op de Kemphaan werden ervaringen uitgewisseld en ideeën geopperd hoe we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat er meer metingen worden gedaan. Het was een divers publiek verspreid over Almere, van jong tot oud, waaronder 3 middelbare scholieren die komend schooljaar een profielwerk gaan doen over Almere meet water. Allemaal met 1 gedeelde interesse: het water in en rondom hun woonplaats Almere.
De actie ‘Win een Ton’ is ook gelanceerd! Elke maand wordt een regenton verloot aan de Almere meet water-deelnemer die het hoogste aantal metingen heeft gedaan.
Check onze agenda voor meer activiteiten! (tip: aanstaande dinsdag staan we bij het Almeerderstrand om samen experimenten uit te voeren)
Kom ook 11 juli naar de Almere meet water meet-up!
We zijn al even onderweg met Almere meet water. Ruim honderdvijftig Almeerders doen al mee en we hebben inmiddels meer dan 200 metingen binnen. Tijd om bij elkaar te komen, resultaten te delen, samen te meten, vragen te stellen, elkaar te ontmoeten en nieuwe mensen te verwelkomen.
Wanneer: donderdag 11 juli
Waar: Stad & Natuur Almere, Kemphaanstraat 1
Van: 19.00 – 20.30 uur
Laat het ons weten als je komt via info@localhost/hswe_voor_agu/almeremeetwater.
Download hier de aankondiging die volgende week in Almere Deze Week verschijnt.
Win een ton!
De meet-up is voor nieuwkomers én deelnemers. Alle drie de deelprojecten komen aan bod. Stel je vragen, haal je waterbox op, ontmoet onze experts én…. als je veel metingen doet, maak je iedere maand kans op een regenton!
Vaarroutes
De zomervakantie is in aantocht: het ideale moment om metingen te doen van Almere meet waterbeleving. Vaar je weleens met een boot of kano? Dan horen we graag waar je dat doet of graag zou willen doen, maar waar dat (nog) niet kan; wat je onderweg tegenkomt aan belemmeringen bij de doorvaart; en welke voorzieningen ontbreken of kapot zijn, zoals steigers.
Waterplanten zijn belangrijk voor de waterkwaliteit en de ecologie. Maar ze kunnen ook overlast geven bij varen of zwemmen. Het beheer van watergangen kan worden verbeterd als bekend is waar en wanneer welke waterplanten voorkomen. We horen daarom graag waar jij overlast van waterplanten ervaart.
We kijken ernaar uit om je te ontmoeten op 11 juli.
Breng water op straat in beeld!
Sommige deelnemers aan Almere meet water op straat verzuchtten al dat het zo lang droog was, maar daar is de eerste weken van juni verandering in gekomen. Hoewel we ons met dit hete weer de regen misschien al nauwelijks meer kunnen voorstellen, kwamen er op 6 juni veel metingen binnen. Die geven aan dat er zo rond de 20 mm neerslag is gevallen. Op 12 juni 2019 is de totale hoeveelheid regen die valt minder, namelijk ongeveer 10 mm, maar het valt in korte tijd. Eén deelnemer meldt 5 mm neerslag in 15 minuten. Dat is een intensiteit die ongeveer twee keer per jaar voor komt.
In de resultaten is te zien dat bij de Picassoweg de kolken in de doorgaande straat het water niet aan kunnen en loopt bovendien een tuin onder water. Ook bij de afrit van de Paradijsvogelweg wordt water op straat gemeld. De eerste interessante metingen zijn dus al ontvangen! Fijn als jullie bij de locaties met wateroverlast een foto uploaden, zodat we de hoeveelheid water ook kunnen zien.
Bericht van onze ambassadeur Maria Rus
Studenten presenteren hun metingen op school
Tom, Evi en Benjamin zijn drie leerlingen van Technasium VWO3 Helenparkhurst die meedoen met Almere meet water. Ze hebben na een tip van Stad&Natuur bij Kinderboerderij den Uylpark de Waterbox voor Kwaliteit & Beleving opgehaald en zijn aan de slag gegaan. Daarbij hebben ze zichzelf afgevraagd wat de verschillen zijn tussen hun meetlocatie aan de Vaart en die in het Weerwater. Deze locaties hebben ze gekozen omdat je er kan vissen, varen en zwemmen. Evi houdt vooral van zwemmen, Benjamin van vissen en Tom van varen. Ze vinden water in de stad heel belangrijk en zijn erg enthousiast over het meedoen met Almere meet water, vooral omdat het heerlijk is aan de waterkant bezig te zijn.
De resultaten
Op beide locaties hebben ze vier keer gemeten en ze zagen behoorlijke verschillen in de loop van de tijd. Met het toenemen van de temperatuur en regenbuien van de laatste weken, namen de aantallen E.coli toe van 9 tot zelfs 40 kolonies. Ook de troebelheid van het water veranderde. De temperatuur in het Weerwater was steeds lager dan in de Vaart.
Verder hebben ze op school als extra opdracht de geleidbaarheid van het water en de hoeveelheid fosfaat gemeten. Zo hebben ze het onderzoek nog wat kunnen uitbreiden.
Beleving
Wat betreft beleving vonden ze beide plekken vooral heel geschikt om te zwemmen. Er was goede mogelijkheid om in het water te gaan en een trappetje om er weer uit te komen. Ook dingen als prullenbakken en een fietspad vlakbij om er te komen was prima voor elkaar. Wel lag er vrij veel vogelpoep op beide plekken. Dat zag er niet fris uit en zorgt misschien ook wel voor de E.coli in het water. Tijdens een van de metingen hadden ze de Secci-schijf niet goed vastgeknoopt, dus die waren ze helaas kwijt. Op school hebben ze zelf een nieuwe gemaakt. Weliswaar vierkant, maar hij werkte prima. Op de foto heeft Evi hem vast.
Evi, Tom en Benjamin hebben veel geleerd van het project, bijvoorbeeld dat E.coli bacteriën in poep zitten en dat het belangrijk is om die te meten. Ze vonden het wel lastig om alle resultaten goed bij te houden. Ze gebruikten een notitieblokje en vulden later op de website alles in, maar aan de waterkant is het ingewikkeld om alles netjes te ordenen. Nu leggen ze nog een laatste hand aan het verslag en zijn ze klaar met de opdracht.
Meedoen?
Ook meedoen? Je kunt je uiteraard nog inschrijven.
E.coli in het water
Het kost het meeste tijd en is misschien wel het meest ingewikkelde experiment uit de Waterbox: het meten van E.coli bacteriën. Tot en met 12 juni is het experiment 27 keer uitgevoerd. Een mooi begin. We hopen dat er nog veel metingen volgen.
Er werd veel vaker wél E.coli aangetroffen dan niet. Van de 27 metingen bevatte namelijk slechts 5 watermonsters geen E.coli. In de figuur hieronder staan alle metingen weergeven, omgerekend naar hoeveel E.coli er in 100 ml water zit. Dit volume wordt wereldwijd gebruikt in onderzoek naar deze bacterie.
Zwemwater
De metingen laten behoorlijk verschillende resultaten zien, maar wat is nu een hoeveelheid die in het water mag zitten? Zitten er minder dan 500 E.coli bacteriën per 100 ml in dat worden officiële zwemwateren als “goed” beoordeeld. En als langere tijd de grens van 500 niet wordt overschreden is het water zelfs “uitstekend”. Als er aantallen van meer dan 1800 E.coli’s worden aangetroffen wordt er gewaarschuwd om niet te gaan zwemmen. Dit is de interventiewaarde en wordt met de rode lijn in de grafiek aangegeven. Tot nu toe zijn er 8 metingen die een iets of veel hogere waarde dan 1800 laten zien, met een uitschieter van zelfs ruim 7000 E.coli per 100 ml. In de meeste gevallen blijft het aantal E.coli onder de lijn. De hoge uitschieters van ruim 7000 E.coli per 100 ml zijn gevonden bij Victoria-Regiabrug, nabij het Meridiaanpark.
Vaak wordt na hevige regenval enkele dagen hogere waarden E.coli in het water gevonden, onder andere doordat vogelpoep/hondenpoep van de straat en grasvelden het water in kan spoelen. Hoe dat met de regenbuien van de afgelopen tijd in Almere zit, is leuk om zelf te gaan onderzoeken!
[De tekst loopt door onder de afbeelding]

Eigenlijk zijn er geen regels over hoeveel E.coli in oppervlaktewater mag zitten. Behalve bij officiële zwemplekken, omdat daar veel mensen met het water in contact komen. Of als het water wordt gebruikt voor consumptie, zoals voor drinkwater en bij viskwekerijen. Daar wordt het water dan ook regelmatig gecontroleerd op E.coli en andere mogelijke ziektebronnen.
‘Net als kraanwater’
Het was leuk tijdens de Opentuinendag én tijdens Slootjesdag. Niet heel druk, maar wel veel enthousiasme. Veel kinderen namen weer plaats in de Watertransformator, ook al lijkt het ding volgens velen op een tandartsstoel.
Er werden allemaal kleine waterdiertjes gespot en een van de watertransformatoronderzoekers vond het water uit de poel nét zo lekker als dat uit de kraan! Wees gerust, het water werd gefilterd. Ongezonde bacteriën zitten er niet meer in, maar de smaak is wel behouden.
Leuk dat er ook een paar deelnemers van Almere meet water bij waren. We kijken uit naar jullie resultaten!
foto door Johan van Schaick
Laten we samen gaan meten op Slootjesdag
Zaterdag 15 juni is het Slootjesdag. Een ideale dag om een sloot bij jou in de buurt eens nader te onderzoeken.
Maar nog leuker is het misschien wel om samen te gaan meten achter het theehuis Het Eksternest, Muiderweg 10 in het Vroege Vogelbos in Almere. Wij zijn daar van 13 tot 16 uur ook met de Watertransformator en om zelf te gaan meten. Zien we je daar? Oh ja, leuk om naast je waterbox ook een schepnetje mee te nemen!
Slootjesdag is een initiatief van IVN en wordt in Almere samen met Stad & Natuur Almere georganiseerd.
Doe je nog niet mee aan Almere meet water, kom dan vooral kijken of het wat voor jou is.
Heeft hevige regenval ook invloed op de waterkwaliteit?
De komende dagen regent het veel in Almere. Als er veel regen valt worden sloten, kanalen, vijvers, plassen, meren en andere oppervlaktewateren extra gevuld. Regenwater is heel schoon. Toch heeft veel regen in een korte tijd vaak een negatief effect op de waterkwaliteit. Hoe zit dat?
Vaak ziet het water er na veel regen een paar dagen lang wat troebel uit. Harde regen zorgt ervoor dat slibdeeltjes op de bodem los komen en naar boven wervelen. Omdat ze heel klein en licht zijn, duurt het soms een tijdje voordat ze weer naar de bodem zijn gezonken. In de tussentijd is de lichtinval in het water minder en krijgen alleen de waterplanten bovenin of bovenop het water voldoende licht. Bovendien kunnen dode plantenresten of andere voedingsstoffen van de bodem weer als voedsel beschikbaar komen. Dat kan de groei van planten, maar ook algen in het water stimuleren.
Hevige regenval kan daarnaast ook rotzooi van de straat of de waterkant het water in spoelen. En dat geldt niet alleen voor afval, maar ook voor hondenpoep en vogelpoep. Ziekteverwekkende bacteriën uit de poep kunnen het water een aantal dagen minder geschikt maken om in te zwemmen.
Kortom, de eerste dagen na hevige regenval zijn reuze interessant voor het meten van de waterkwaliteit. Is die inderdaad anders dan voor de regenbui? Hoe snel herstelt het zich? En zijn er plekken in de stad die sterk worden beïnvloed door regenval en andere niet?
– bericht van onze ambassadeur en microbioloog van Deltares Bas van der Zaan –
Meer dan 100 deelnemers!
We zijn de magische grens van 100 deelnemers voorbij en er wordt druk gemeten! Maar we gaan voor de 500 deelnemers, want hoe meer metingen, hoe interessanter de resultaten. En hoe meer waterambassadeurs Almere heeft, hoe beter, toch? Dus heb jij ideeën over verenigingen, clubs, scholen, groepen mensen die mogelijk interesse hebben? Laat het ons weten en wij nemen contact met ze op.
Vind je het leuk om samen met iemand te meten? Doe een oproep in het Forum. Er zijn vast meer mensen die het leuk vinden om samen op pad te gaan.
De eerste 100 deelnemers geven de waterkwaliteit in Almere trouwens gemiddeld een 6,8.
Natte krant staat online!
Heb jij de nieuwste Natte krant al zien liggen op een van de vele locaties in de stad? In deze krant lees je alles over Almere en water. Almere is immers een echte waterstad. Krant gemist? Geen zorgen, deze editie is ook online te lezen: lees en deel.
De krant verschijnt twee keer per jaar tijdens de Week van ons water, een landelijk initiatief om stil te staan bij de rol van water in ons leven.
Stap in de wondere wereld van de Watertransformator
De Watertransformator? Ja, dat is een prachtige watermachine waarin je, zittend in een soort tandartsstoel, het water uit het meer met al je zintuigen kan waarnemen. Met filterrietjes kunnen deelnemers het water proeven. Die rietjes filteren de bacteriën eruit, zodat je niet ziek wordt. Eén persoon zei dat het water naar aardbeien smaakte. Wat anderen over de smaak zeiden, verraden we niet. Je kunt beter zelf komen proeven.
Wanneer?
We gaan op 1 en 3 mei on tour door Almere tussen 10 en 12 uur.
Verder zijn we op 1 mei tussen 13 en 16 uur aanwezig bij Kinderboerderij Beestenbende, in samenwerking met Stad & Natuur Almere
En op 3 mei tussen 13 en 16 uur bij Kinderboerderij Den Uyl, in samenwerking met Stad & Natuur Almere.
Ontmoet onze ambassadeurs #2
“Je gaat zelf meten hoeveel water er valt”
“Wat ik zo mooi vind aan Almere is dat het water, de natuur en de stad met elkaar verweven zijn. Als je een vaartocht gaat maken, ben je zo in prachtig groene natuur en vergeet je bijna dat de stad op een steenworp afstand ligt. Daar ben ik echt van onder de indruk.” Aan het woord is Maria Rus, technisch beheer adviseur riolering en water van de gemeente Almere. Maria is ambassadeur van Almere meet water op straat, een van de drie deelprojecten van het Citizen Science project Almere meet water.”
Lees hier het hele interview en verdere informatie over Almere meet water op straat.
Ontmoet onze ambassadeurs #1
Interview met micro-bioloog Bas van der Zaan, onze ambassadeur voor het onderzoek Almere meet waterkwaliteit.
“Mijn ervaring is dat mensen nieuwsgierig zijn, graag nieuwe dingen willen leren. Dat heb ik zelf heel sterk.” Da’s vermoedelijk ook logisch voor een wetenschapper. Maar Bas van der Zaan, microbioloog bij kennisinstituut Deltares, heeft dat ook opgemerkt bij de deelnemers aan eerdere citizen science projecten. “Mensen die meedoen vinden het leuk nieuwe dingen te horen en te leren. En ik vind het leuk die kennis over te brengen.” Een mooie combinatie dus en reden voor Bas om met plezier het ambassadeurschap voor Almere meet waterkwaliteit op zich te nemen. Dit is een van drie deelprojecten van het citizen science project Almere meet water.
Lees hier het hele interview en informatie over Almere meet waterkwaliteit.
Kom naar de Startbijeenkomst!
Op vrijdagavond 3 mei, tijdens de Week van Ons Water geven we het startschot voor Almere meet water. Je bent van harte welkom om 19 uur bij de Reigers Inn. Onderzoekers van Deltares en Wageningen Universiteit en waterspecialisten van de gemeente en het waterschap vertellen daar over de projecten en beantwoorden met plezier al je vragen.
Meld je aan voor de Startbijeenkomst via deze link.
Locatie: Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere-Stad
Tijd: 19.00 – 22.00 uur.
Week van ons Water
De week tussen 27 april en 3 mei vinden allerlei activiteiten plaats in Almere rondom water. Check hier meer info.
