Over het project
Almere doet samen met haar inwoners onderzoek naar het water in de stad. Wat zijn de beste locaties om te zwemmen, te varen of lekker in het gras langs het water te liggen? Waar blijft er water op straat staan na een hevige regenbui? Welke stoffen, bacteriën en organismen komen er in het water voor? Wat zijn de mooiste plekjes en waar is ruimte voor verbetering?
Met het project Almere meet water gaan we samen met jou op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Daarom zijn we op zoek naar nieuwsgierige, betrokken waterliefhebbers, van jong tot oud, die het leuk vinden om experimenten uit te voeren en zo gegevens en informatie te verzamelen. Door mee te doen word je een echte Waterexpert. De kennis en kunde die je opdoet deel je op het forum met de andere Waterexperts. De onderzoeksperiode loopt van mei tot oktober 2019.
1.000 metingen
Om goede conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek hebben we meetresultaten nodig. Hoe meer, hoe beter. Onze ambitie is om 1.000 meetresultaten binnen te krijgen tijdens de onderzoeksperiode.
Dit aantal hebben we als volgt verdeeld over de 3 onderzoeken:
- Waterkwaliteit 500 metingen
- Water op straat 200 metingen
- Waterbeleving 300 metingen
Meld je ook aan en help mee om de 1.000 metingen te behalen. Elke maand maak je dan bovendien kans op het winnen van een ton!

1) Almere meet water op straat
Water op straat kan vervelend zijn. Soms blijven plassen lang liggen en hinderen voorbijgangers en het verkeer. De gemeente wil hier graag wat aan doen. Daar hebben we informatie voor nodig: over de hoeveelheid regen, lokale buien en de plekken waar water lang blijft liggen na een flinke regenbui. In dit onderzoek breng je het volgende in kaart:
- Regen meten: de hoeveelheid neerslag wordt in heel Nederland bij vaste weerstations geregistreerd. Maar buien kunnen zeer lokaal zijn. Door op veel plekken in Almere de regenval te meten krijgen we beter inzicht in de lokale buien.
- Water op straat meten: als bij hevige regen een korte tijd water op straat blijft staan is dat vervelend, maar dat kan niet worden voorkomen. Wel is het de bedoeling dat het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Ook bij ‘normale’ regenval is het niet de bedoeling dat er grote, diepe plassen op straat blijven staan. Voor dit onderzoek vragen we om te registreren waar, wanneer en hoe lang het water wel op straat blijft staan.
Meld je hier aan, of lees meer over Almere meet water op straat.

2) Almere meet waterkwaliteit
Dit onderzoek kijkt naar de kwaliteit van het water. Is het vervuild of juist heel schoon? Je gaat aan de slag met vijf experimenten:
- Doorzichtexperiment: met dit experiment meet je hoe diep je kunt kijken met behulp van een doorzichtschijf. De diepte waarop de schijf niet meer te zien is, vertelt iets over de troebelheid van het water dat veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld algen of kleine gronddeeltjes.
- Temperatuurexperiment: de temperatuur van het water geeft informatie over de kwaliteit ervan. Bij een hogere temperatuur groeien de meeste algen bijvoorbeeld snel en is de hoeveelheid zuurstof voor vissen vaak lager dan in koud water.
- E. Coli-experiment: je gaat onderzoeken hoeveel E. coli-bacteriën er in het water aanwezig zijn. E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen en dus ook in ontlasting. E. coli wordt gebruikt als een indicator voor het aantal ziekteverwekkende bacteriën in het water.
- Ammoniumexperiment: je gaat de concentratie van opgelost ammonium in het water meten. Ammonium is een voedingsstof voor planten en algen. Grote hoeveelheden ammonium zorgen dus voor algengroei. Uiteindelijk kan dat leiden tot groen en zuurstofloos water. Ammonium komt voor in mest. Het kan een indicator zijn voor de aanwezigheid van overdreven veel vogelpoep, hondenpoep of rioolwater.
- Kleurexperiment: met een waterkleurenkaart bepaal je de kleur van het oppervlaktewater. Die wordt onder andere beïnvloed door de aanwezige stoffen en algen.
Meld je hier aan, of lees meer over Almere meet waterkwaliteit.

3) Almere meet waterbeleving
Almere is een ondernemende, veelzijdige waterstad. Er zijn mogelijkheden om te zwemmen, vissen, kanoën en varen. Wij willen graag weten of er voldoende plekken zijn om te zwemmen en of het prettige locaties zijn? Zijn er voldoende steigers om aan te meren of te vissen? Staat het riet in de weg? Welke mooie natuur vinden we dicht bij het water in Almere? Het is uniek dat er in een stad van deze omvang zoveel water en natuur te vinden is en het is goed om dat zichtbaar te maken!
In dit onderzoek brengen het volgende in kaart:
- Waterbeleving: we willen graag van inwoners en bezoekers van Almere weten hoe ze gebruik maken van het water, met welke voorzieningen ze blij zijn en wat ze missen. Dit helpt de gemeente om zoveel mogelijk aan de wensen van de inwoners en bezoekers van Almere te kunnen voldoen. Omdat er veel te zien is aan de waterkant, hebben we 7 ‘focusgebieden’ vastgesteld, waarvoor we extra aandacht vragen.
- Vaarroutes: Almere bestaat voor een groot deel uit water. Een fijne plek dus om te varen met een boot. Help mee in kaart te brengen waar boten varen en waar mensen graag zouden willen varen, maar dat niet kunnen dankzij obstakels.
Meld je hier aan, of lees meer over Almere meet waterbeleving.

Almere meet water is onderdeel van het Waterplan Almere. Het is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, Gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), kunstenaar Pavèl van Houten, Almere Stad & Natuur en Waterburgemeester Almere.